Hoppa till innehåll

Viltkött utomlands

Denna artikel ska handla om viltkött och då främst viltkött utomlands. ”Hjärtlöst, även om det kan tyckas vara så för vissa, är det bland de minst skadliga sakerna du kan äta på ett hållbart sätt. I avsaknad av naturliga rovdjur har hjortbestånd i delar av Storbritannien nått så tätt antal att att skogarna som de bor i inte återuppbyggs.

Vad är viltkött?

Det handlar om att skörda kött från naturen. I Storbritannien inkluderar den typ av vilda djur som är bra att äta som vilda kött (bortsett från fisk) hjort, kaniner, ekorrar, ankor, gäss, viltfåglar som coh fasaner och duvor. De kan skjutas, fångas eller så kan de hittas döda. Vilddjur kan också odlas, men då förloras fördelarna med verkligt vilt.

Plocka en vägdödad fasan för rostning.

Detta är något man inte gillar inom skytteindustrin, som egentligen inte handlar om mat, det är ett otroligt slöseri med resurser och är det dyraste sättet som man kan tänka sig att mata sig själv, när det kommer till energi och pengar. Det kostar cirka 30 gbp att producera en fasan för att skjuta, och det genomsnittliga priset för en fågel är 2 pund. Det handlar om att döda djur för skojs skull och av sociala status / prestigeskäl och det är inget som respekteras av schyssta människor.

Över 50 miljoner fasaner odlas, och släpps ut i det ”vilda”, där många av dem blir överkörda, svälter ihjäl eller blir enkla måltider för rovdjur. Dessutom tävlar dessa 50 miljoner nya djur med naturligt djurliv om mat. Avelsfåglar för ”sport” har varit förbjudna i Nederländerna, och gemene man stöder Animal Aid’s kampanj för att förbjuda detta.

Vilka är fördelarna med viltkött?

Vilka är fördelarna med viltkött?

Om du är en köttätare, så länge djuren inte kommer från en hotad art, är detta förmodligen det mest miljövänliga sättet att göra det på. Det är mycket mer hållbart än köttindustrin, och så länge jägare har ett gott samvete innebär det mycket mindre lidande för djur. Mat kan skördas från naturliga landskap som skogar och hedar eller till och med trädgårdar – ingen mark behöver rensas för gårdar. Till skillnad från köttindustrin innebär skörd av viltkött inga kemikalier, hormoner, slakterier, betesmarker eller djurhus eller mark för att odla rötter eller spannmål för foder.

Många viltarter är skadedjur: ekorrar ringer barkar och dödar träd, särskilt lönn, och introducerade grå ekorrar som konkurrerar med den inhemska röda, som har blivit mycket sällsynt (vänligen ät inte röda ekorrar!). Kaniner äter grödor och unga träd och rådjur förhindrar försök att åter skogsområden genom att äta unga skott. Att skjuta och äta skadedjursarter är bättre än att avrätta eller förgifta.

Nu en kontroversiell punkt: vegetarianer och veganer pekar på det faktum att en växtbaserad diet kräver mindre mark än en köttbaserad, vilket är anledningen till att vi stöder vegetarianism / veganism. Men detta gäller bara om marken odlas. Att skörda kött- eller matväxter från naturen innebär ingen förändring av vårt naturliga ekosystem alls, och har därför en lägre effekt än till och med en veganism – och särskilt om det vilda köttet är lokalt och grönsakerna importeras. Den kanske mest hållbara (och hälsosammaste) dieten är kanske främst lokalt och vaganskt, inklusive viltkött.

Publicerat iMat