Hoppa till innehåll

Viltkött i Sverige

Att äta viltkött i Sverige är både vanligt, exklusivt och nyttigt. Dessutom har det en kulturell betydelse i många fall.

Vanligt för alla som har en jägare i familjen.

Exklusivt för de som har turen att få köpa färskt kött av jägare.

Nyttigt för oss alla.

Köttet från våra svenska vilda djur såsom älg, ren och andra har en lägre fetthalt och innehåller väldigt mycket bra mineraler. Åker man upp till fjällen och lyckas fånga några rejäla fjällrödingar eller annan fjällfisk så finner du dessutom alla de nyttiga fleromättade fetterna.

Nyttigt val

Att äta vilt är inte bara att äta nyttigt utan det är även att äta gott.

När det kommer till den kulturella betydelsen av vilt-mat så kan souvas (gjort av renkött) nämnas. The Ark of Taste är en samlad lista på just klassiska livsmedel som produceras hållbart med en exklusiv smak som har både ett värde historiskt och kulturellt.

Därför betyder även vilt en del inom matnäringen eftersom det finns en hel del företag som specialiserat sig på att bereda vilt enligt hantverksmässigt sätt. Där man tagit tillvara på gamla traditioner, historia och kultur som man sedan utvecklat. Att grava, röka och torka maten gör man men med modern touch som förbättrar råvarorna.

Det är dock inte vart som helst man kan få tag på dessa delikatesser gjorda av vilt. Oftast är det på marknader eller specialbutiker.

Det beror även på vart i landet man finns vilket typ av viltkött man kan få tag på. Norröver är det mer älg, ren och björn och ner över i Sverige kan man hitta mer vildsvin, hjort och liknande.

Vart och när kan man hitta

Så vad man kan hitta för viltkött på restaurang beror på vilket län man befinner sig i men även vilken årstid det är eftersom det är olika jakttider på olika vilt. Många av djuren är det bara tillåten jakt på under några få månader på hösten och in på vintern.

Vildsvin är dock ett av undantagen eftersom de får jagas året runt. Vildsvin är också det vilt som ökar mest i popularitet.

Trots tillgången till vilt i Sverige så är endast fyra procent av det kött vi äter viltkött, största delen av detta är älg. Man räknar på att vi äter omkring 11.000 ton älgkött om året.

En annan grej som är bra med viltkött är att det håller väldigt länge i frysen på grund av den låga fetthalten. Två, tre år i frysen klarar det lätt om vi pratar älgbog, hjortfilé eller rådjursstek.

Att Sverige har en sån kraftig stam av viltdjur har att göra med den flera decennier långa genomtänkta viltvården. Avskjutningen är i harmoni med naturen så att djurstammen hela tiden är i balans.

Några läckra vilträtter att nämna är revbensspjäll på vildsvin, tjälknöl gjord på älgstek, älgtacos och hjortstek. Men det finns en hel del vardagsrätter som kan göras med fint viltkött också. Bara en sån sak som att få servera älgköttbullar i en mustig sås med hemmalagad gelé är en vardagslyx.

Publicerat iMat