Hoppa till innehåll

Växter du kan äta i skogen

I skogen finns det gott om ätliga växter som är både välsmakande och helt gratis att plocka. Många av dem har dessutom flera olika användningsområden och besitter nyttiga egenskaper som är bra för vår hälsa. I den här artikeln ska vi titta närmare på några av de ätbara växter som man kan hitta ute i naturen.

Fläder

Flädern är en vacker och mångsidig växt som finns i stora delar av landet. Man bör dock vara försiktig när man plockar den eftersom det finns flera andra växter som liknar flädern, men som är giftiga. Ett sätt att se skillnad på dem är att titta noga på blommornas färger. Den äkta flädern känner man igen på dess vita blommor och ståndarknappar som har en svagt gul nyans medan druvflädern och sommarflädern som båda är giftiga, har mörkare färger. De växer heller inte i den typ av tjocka knippen som den äkta flädern gör. En av de vanligaste användningsområderna för fläder är att koka saft på dess blommor. Saften är lätt att göra och har en uppfriskande smak som många förknippar med sin barndom. Man kan också använda flädern till matlagning och att tillverka cider med. Fläderblommorna innehåller också flera antioxidanter och egenskaper som sägs vara bra mot feber och infektioner.

Fläder
Fläder

Mynta

Myntan är en väldoftande kryddväxt som ofta odlas i kruka, men det är också vanligt att få syn på den ute i naturen. Det finns många arter av mynta, till exempel vattenmynta och åkermynta. Dessa växer vanligtvis i södra Sverige och kan främst hittas vid sjöar och ängar. Man använder vanligtvis myntan i maträtter som smakförstärkare eller till dekoration på exempelvis tårtor och andra bakverk. Det är också vanligt att man kokar te på mynta, vilket ger en mycket uppfriskande smak. Växten innehåller en stor andel mentol, som verkar lösande mot slem. Den har också en hög halt av e-vitamin, som är bra för kroppens vävnader.

Brännässla

Brännässlan tillhör familjen nässelväxter och den växer fritt i hela Sverige. Nässlan är lätt att känna igen på grund av sina brännhår som kan ge upphov till en plötslig brännande känsla vid beröring. Om man däremot kokar eller torkar växten så bränns den inte längre. Trots att brännässlan ofta ses som ett ovälkommet ogräs så har den även många goda egenskaper. Brännässlan har till exempel länge använts som medicinväxt på grund av att den innehåller mycket järn och kalium. Förr i tiden använde man även brännässlan till att göra både garn och tråd. Nässlans rot kunde också tas tillvara på och användas till att färga textilier med. Idag använder många brännässlan till att bland annat baka bröd och brygga te. Det är också väldigt vanligt att man kokar soppa på den. Det är både gott och nyttigt.

Brännässla
Brännässla

Om man tänker plocka brännässlor bör man dock ta på sig kraftiga handskar för att inte bränna sig. Det kan också vara bra att ta hjälp av en sax för att enkelt kunna klippa av stjälkarna utan att råka dra upp rötterna på växten.

Publicerat iMat