Hoppa till innehåll

Svenskar gillar äpplen

Att på hösten få fylla korgarna med söta äpplen från det mogna äppelträdet (eller ja, trädet är ju inte moget men äpplena…) och sedan tillaga egen mat och olika tillbehör av dem, det är lyx. Det är en speciell känsla att få göra något från rot till bord. Att först få se trädet blomma och sedan hur äpplena sakta men säkert börjar mogna innan det är dags att plocka in dem. Givetvis kan ett eller annat äpple slinka ned i magen bara för att det är så himla gott. Och barnens frukt till skolan denna årstid är given.

Svenskar gillar äpplen

Att skörda

Det allra första jag brukar göra när jag plockat in min äppelskörd är att tillaga en krispig äppelpaj med kanel och hemkokt vaniljsås. Det är ljuvligt! Sen under en lång period när man kan plocka äpplena så blir det många recept på eller med. Det verkar som om vårt klimat här uppe med de långa ljusa dagarna och nätterna samt den stora temperaturskillnaden mellan dag och natt gör att äpplet får en högre syra och sötma. Givetvis också det faktum att de inte behöver så långa transporttider utan kan hänga kvar på trädet tills det mognat klart.äpplen. Äppelkräm är exempelvis en perfekt lunch. Man kan i princip aldrig plocka in allt man får på skörden, många faller till marken och då gäller det att ta reda på dem och dumpa dem på lämplig plats. Det är nu inte bara vi människor som gillar äpplen. Bor man som vi så är det rätt vanligt med älg-besök under denna period. För älgar gillar minsann också äpplen. Det finns till och med tillfällen varje höst när äpplena legat så länge att de börjat jäsa och bildat alkohol, så älgarna blir berusade när de äter mycket. Och berusade älgar är inte speciellt roliga att träffa.

 

Lite fakta

I Sverige växer omkring 200  äppelsorter man känner till men det är inte alla sorter som kan växa överallt. Det är stor skillnad mellan norr och södra Sverige. De allra flesta äppelodlingar (för försäljning) i landet ligger i Skåne, hela 87 procent hittar man där. Efter det kommer Jönköpings- och Blekinge län som nummer två och tre med vardera fyra och två procent. Säsongen för svenska äpplen är september till april. Idag är vart fjärde äpple som säljs odlat i Sverige och det ökar hela tiden, framförallt när vi blir alltmer miljömedvetna. En annan anledning som påverkar är att man nu har nya och bättre lager till äpplena. Låg syrehalt och låg temperatur är det som nu kan ge tillgång till svenska äpplen nästan året runt. Svenska äpplen har mer smak, åtminstone känns det så och jag är inte ensam om att tycka det. De fem äppelsorter som är störst i Sverige sett till odlad areal är Ingrid Marie, Aroma, Discovery, Cox Orange och Gravensteiner. 2015 odlade man äpplen på 1 494 hektar och det fanns då 282 äppelodlare. Skörden i Sverige var det året drygt 25 miljoner kilo, vilket betyder i snitt 2,5 kilo äpplen per person.

Lite fakta
Publicerat iMat