Hoppa till innehåll

Svenska traditionella rätter

Vår kanske allra mest exporterade och kanske också den rätt som flest människor utanför vårt land förknippar med Sverige är förmodligen klassikern köttbullar med potatis, gräddsås, pressad gurka och lingonsylt. Trots det har maträtten möjligen i lite annan tappning ätits sedan medeltiden i exempelvis England. I Sverige förekommer för första gången ordet köttbulle i kokerskan Cajsa Wargs kokbok från 1755. Tidigare versioner av köttbullen i Sverige är frikadellen vilket är en köttbulle som istället har kokats i exempelvis buljong eller i soppa. Men det finns ju en mängd med andra spännande traditionella rätter i Sverige. Några av dem kanske liter mer bortglömda än andra, några har kommit tillbaka i lite mer modern tappning och andra är perfekta precis som de är och var.

De traditionella rätterna och svenska högtider

Det lite typiska i Sverige är att vi oftast använder samma maträtter till alla våra speciella högtider. Klassikern köttbullar används till exempel gärna både till jul och till påsk. Än värre är det med sillen som inte bara äts som den är på andra dagar om året utan också är ett självklart inslag på julbordet, påsken och på midsommarafton. Traditionen med den inlagda sillen härstammar ifrån tiden då konservering var ett absolut måste för att kunna dryga ut maten under den långa och kalla vintern. Under senare år har dock den inlagda sillen varierats något och mängder av nya inläggningar har kommit ut på marknaden. Varför inte testa den nya inläggningen med kombinationen selleri, fireball och äpple?

Traditionella rätter utan de svenska högtiderna

Tro det eller ej men det finns såklart många traditionella rätter i Sverige som inte äts i samband med någon högtid. Några exempel på detta är kroppkakan, kalops och ärtsoppa med pannkakor.

Kroppkakorna som de flesta i landet kanske förknippar med Öland har också ett stort fäste i Kalmar. Uppe i norr kallas kroppkakor inte för kroppkakor utan för palt och serveras med samma tillbehör som kroppkakorna, det vill säga smält smör och lingonsylt. En kroppkaka är potatisdeg fyllt med stekt fläsk och både rå och kokt potatis kan användas till degen.

Kalops, en vinnare under vinterrusket och bland det mest traditionella man kan äta i Sverige. Kalopsen som är en köttgryta och ett riktigt långkok tillagas med de typiska kryddorna lagerblad och vitpeppar och med grönsaker såsom lök och med morötter. Kalopsen serveras med kokt potatis och med rödbetor och är med det en riktigt komplett och otroligt god middag.

Ärtsoppan med pannkakor, en given favorit på torsdagar. Traditionen med ärtsoppa och pannkakor serveras fortfarande på försvarsmakten i många orter runt om i landet. Ärtsoppan smakar bäst med en touch av valfri senap och pannkakorna har såklart grädde eller sylt som tillbehör. Vart traditionen uppkommit ifrån är oklart, men den kanske mest kända ärtsoppan som någonsin serverats är förmodligen den som Erik XIV blev serverad i fängelsehålan på Kalmar Slott. Ärtsoppan som också var spetsad med arsenik blev tragiskt nog kungens allra sista måltid någonsin.

Publicerat iMat