Hoppa till innehåll

Svenska mattraditioner

Jag älskar mat i alla former, att få resa runt världen och prova nya maträtter är fantastiskt. Men vad jag ändå brinner mest för är vår svenska mat och alla traditioner kring vår mat. Att veta ursprunget till hur surströmmingen kom till eller varför man började grava lax, jag tycker det är jättespännande. Det blir som en extra krydda till maten.

Det är ju faktiskt så att nästan all mat har någon slags historia om hur den kom till, ibland av en slump, en annan gång för att det inte funnits annat sätt att tillreda eller förvara maten, och i ett tredje fall kanske maträtten tillkommit efter många års testande av recept.

Allt kring tillredning av mat och förtärandet, har en både kulturell- och social betydelse för människor runt om i världen. Genom mat så känner man gemenskap, trygghet och man får en direktlänk till sitt ursprung. De flesta har ett tajt band till sitt hemlands mattraditioner och man är stolt över sin mat, oavsett hur tokig den egentligen kan ses.

Om man ska försöka se vilka faktorer som avgör vad som styr vår typ av mat så är omgivning, närmiljö, traditioner och religioner de största posterna.

Husmanskost med influenser

Det svenska köket är inte alltid så svenskt som vi kan tro, under alla århundraden så har svensk mattradition påverkats av influenser från alla världens hörn.

Det sägs att såväl köttbullarna som de ursvenska kåldolmarna egentligen har sitt ursprung i Turkiet men då under andra namn och med annan kryddning. Keftas och dolmades kallar de dessa rätter som den svenska varianten influerats av. De turkiska köttfärs-bollarna är väldigt mycket mer kryddade än våra svenska och äts inte med potatis, brunsås och lingonsylt som vi gärna gör.

Andra rätter som har annat ursprung men som vi idag ser som ett måste i svenska kök är köttfärssås och spagetti, pizza, kebab, hamburgare och lutfisk vid jul.

Köttfärssås och spagetti smög sig in i Sverige från Italien på 50-talet och ansågs då vara väldigt exotisk.

Potatis

Potatisen som vi så gärna ser som vår den kom till Sverige först under mitten av 1600-talet när en Olof Rudbeck tog in potatis till sin botaniska trädgård. Man vet inte helt säkert vart den kom ifrån då men man tror, på grund av vad den kallades då, att den kom från Nordamerika. Man tror dock att den i början bara användes som prydnadsväxt.

Jonas Alströmer är den som är mest känd för att ha tagit hit potatis att äta och då var det från Frankrike.

Bröd

Brödkulturen i Sverige är lite speciell. Den har formats under århundraden efter klimat och beroende på tillgång till mjölsorter och liknande.

Sveriges knäckebröd är dock rätt unikt, även om det finns fler länder som har liknande.

Att äta ett knaprigt och hårt bröd som knäckebröd är inte vanligt. Framförallt inte om man reser i Afrika. Så en knäckemacka med kokt ägg och kaviar hittar du garanterat ingen annan stans.

Förutom knäckebröd så är även tunnbröd/flatbröd speciellt. Medan söta sirapslimpor och formbröd kan hittas lättare även i andra länder.

Publicerat iMat