Hoppa till innehåll

Skogen som skafferi

Tänk dig en tjockpannkaka serverad med vispad grädde och hemkokt blåbär- eller hallonsylt. Eller saftiga köttbullar i gräddsås serverat med potatis och hemmagjord lingonsylt av lingon du plockat själv.

På något vis så smakar det bättre med mat man både hämtat in och tillagat själv. Man känner sig duktig samtidigt som det känns lyxigt. Och skulle man ni inte gilla att äta bären eller svampen själv så är det perfekta gå bort-presenter. En burk med torkade kantareller med ett fint band knutet runt och en etikett med datum och vem gåvan är ifrån, det är nog en av de roligaste sakerna att komma med. Garanterat uppskattat!

När det handlar om att plocka bär så är ju helhetsupplevelsen en del i det hela. Att ta med hela familjen ut en heldag i skogen med matsäck och göra det tillsammans. Värm varmkorv och häll över allt i en termos, ta med tunnbröd och tillbehör så kan du göra en smaskig lunch enkelt. Ta alltid med mycket att dricka, både varmt och kallt och gärna något hembakt och sött.

Vill man försäkra sig om att det finns mycket bär så tar man en tur i skogen redan innan bärsäsongen för att kolla hur det ser ut med blomning och mognad.

Olika bär

Vem har inte som barn trätt söta, härliga smultron på ett grässtrå? En av de enklaste och godaste sakerna i världen. Och när man hittar de där mörkröda och stora bären så är det en njutning att äta dem med en tallrik mjölk.

Jordgubbar är nog så mycket svensk sommar som det kan bli. De järnrika stora bären kan användas till så mycket och är ett måste på midsommar.

Om man inte har chans att odla själv eller att åka till något självplocknings-ställe så kan man passa på att köpa på sig mycket när det är billigt under sommaren. De funkar jättebra att frysa in som de är eller kanske koka till sylt eller liknande. Godast är de färska med vispad grädde eller på en tårta. Fryser man in bären styckvis kan man använda till att kyla ner olika drinkar med.

Hjortron är ett lyxbär och aningen svårare att hitta/plocka än exempelvis blåbär och lingon. Hjortron kanske man inte tar med de allra minsta barnen när man ska plocka eftersom de växer på myrmark. Säsongen för hjortron är från mitten av juli till mitten av augusti och de är väldigt känsliga för vädret.

Populära bär

Blåbär är ett perfekt bär att plocka med barnen. De är lätta att hitta och växer på lättillgängliga platser, dessutom är de goda att äta direkt. Säsongen är också rätt lång från mitten av juli till någonstans i septembers början. Av blåbär kan man göra det mesta såsom sylt, saft och paj.
Röda och svarta vinbär är populära buskar att ha på tomten. Av båda bären kan man göra såväl saft som sylt eller gelé. De är ju dessutom väldigt lätta att plocka eftersom man bara kan sätta sig ned vid en buske och börja plocka.

Publicerat iMat