Hoppa till innehåll

Sjung ostkakans lov

Om man ska tänka efter vilka våra traditionella svenska efterrätter är så inser man att det varierar så oerhört mellan vart i landet man befinner sig och vilken årstid det är.

En sån sak som småländsk ostkaka existerar knappt i Norrland exempelvis.

Den småländska ostkakan introducerades under 1500-talet och förr i tiden innebar det status att ta med sig en ostkaka på kalas i Småland.

Man tror att ostkakan gjorde sitt intåg under medeltiden men det är först 1538 som man kunnat konstatera att den funnits i Sverige. Det var då den dök upp i en ordlista.

Ostkakan som består av mjölk, ostlöpe, mjöl, grädde, bittermandel, ägg, mandel och socker.

Det finns både den småländska ostkakan och Hälsingeostkakan, den småländska är aningen grynigare i konsistensen.

Förning

I den gamla tidens bondesamhälle så använde man ofta ostkaka som förning. Det innebar att man i förväg sände en rätt om man var bjuden på en fest eller gille som det då kallades. Man gjorde så eftersom det rådde stor fattigdom och inte många hade råd att bjuda in till stora tillställningar med enbart egna resurser. Därför var det ofta vad vi kallar knytkalas och på det sättet kunde man få känslan av ett festligt överflöd med gemensamma krafter.

Förning medfördes ofta i en korg övertäckt med en vacker, broderad duk. Och när man sedan skulle hem så var det perfekt att använda till att bära hem överblivna smakbitar från andra gästers rätter. Man brukade ofta säga att varje familj vid kalaset tog med sig en rätt.

Om man har sett filmen Emil från Lönneberga så vet man ganska precis hur det gick till på den tiden i Småland.

Ät från mitten

Med den småländska ostkakan kommer en lite udda tradition som säger att man alltid ska börja äta den från mitten. Det finns teorier som säger att det beror på att man förr i tiden bakade den i en kopparform med beläggning av tenn och att om det blev sprickor i det så kunde den giftiga kopparen blandas ut med ostkakan.

Eftersom de viktigaste gästerna alltid serverades först så ville man förstås inte att de skulle riskera att förgiftas. Men det finns andra som hävdar att det helt enkelt beror på ostkakan är krämigast i mitten och att den delen alltid var till de finaste gästerna som serverades först.

De torra kanterna fick barnen tillsammans med tjänstefolket knapra på.

Ostkakorna blev som en slags inofficiell kamp mellan kvinnorna om vem som gjorde den godaste, därför ville alla smaka från alla. Det kunde ju dock sluta i lite diskussioner eftersom de äldre herrarna varken fick stöta sig med släkten eller frun.
En från grunden tillagad ostkaka kräver lite omsorg men är i slutänden värt det. Godast och mest populärt är att servera den tillsammans med sylt och vispad grädde.
En riktigt tillagad ostkaka ska göras på opastöriserad mjölk vilket EU ville förbjuda. Men genom massivt motstånd från ostkake-älskare så backade EU från sitt beslut.

Gillar man ostkaka så finns en förening som heter Ostkakans vänner, de värnar ostkakans traditioner.

Publicerat iMat