Hoppa till innehåll

Nyttiga bär du kan plocka själv

Att plocka sina egna bär är ett billigt och gott nöje. De är dessutom fulla av vitaminer och antioxidanter. Här nedan har vi listat några av de bär som är extra bra för vår hälsa och som man kan plocka själv i skogen.

Blåbär

I blåbär finns ett ämne som heter Flavonoid och det ämnet gör att blåbären får en vacker djupblå nyans. Flavonoiden är en antioxidant och har en positiv inverkan på vår syn eftersom de skyddar ögat mot sjukdomar som beror på ålder. Det finns också studier som påvisar att blåbären är bra för nerverna eftersom antioxidanterna skyddar våra nervceller. Blåbärsbuskarna finns i hela norden och bären är redo att plockas mellan juni och augusti. I de södra delarna av Sverige mognar de oftast i början av sommaren medan bären i de norra delarna av landet brukar vara redo att plockas i augusti. Blåbär är goda att äta färska som de är eller tillsammans med mjölk. Man kan också använda dem till att koka blåbärssoppa som är både gott och bra för magen.

Lingon

Lingon är ett bär som besitter många nyttiga egenskaper. De innehåller en hög halt av vitaminer, som till exempel vitamin A och B samt en hel del järn. En annan fördel med lingon är att de stärker immunförsvaret. Lingonbuskarna växer vilt i sverige och bären mognar i slutet av sommaren. Förr i tiden var det vanligt att äta lingon till många olika måltider som fisk, kötträtter och till gröt. Bären smakar lite surt men är goda och passar bra i gelé, olika typer av såser och är även vanliga att använda i efterätter. I Sverige förknippar vi de röda bären främst med lingonsylt. Eftersom lingonen innehåller en hel del bensoesyra håller dem sig fräscha länge, vilket är väldigt användbart när man kokar saft eller sylt på bären.

Hallon

Hallon är ett bär som innehåller mycket kalcium och dessutom verkar inflammationshämmande. De växer på hallonbuskar och de finns i stora delar av Sverige. Bären mognar vanligtvis i juli och buskarna blir vanligtvis mellan en och två meter höga. Det finns olika hallonsorter och kan därför variera kraftigt i sin färg, vissa är till exempel gula. I Sverige är dock de röda hallonen vanligast. Bären innehåller mycket fiber och de har också en hel del antioxidanter som påstås kunna skydda mot sjukdomar som cancer. Hallon är söta bär och de är lika goda att använda i desserter som att äta dem som de är.

Vinbär

Det finns många olika sorters vinbär och dess färger kan skifta kraftigt. De vanligaste är röda och vita vinbär. Bären innehåller en stor del vitamin-c och pektin, vilket är bra för blodsockret. Svarta vinbär innehåller också mycket vitamin E som hjälper till att skydda kroppen mot bland annat fria radikaler. Vinbär smakar syrligt och gör sig bra i både bakverk och som sylt. Det är också gott att koka saft på vinbär. Om man vill lära sig mer om vilka bär som är nyttiga för hälsan så kan man läsa mer här.

Publicerat iMat