Hoppa till innehåll

Midsommarglädje

Hela grejen med midsommar, jag bara älskar det!

Stämningen, alla är glada, hela sommaren ligger framför oss. Blommorna har börjat spira, hästarna släpps ut på bete, sjöar och hav är badvänliga. Och sen de ljusa, fantastiska sommarnätterna.

Att få fira in det här med människor man gillar, med mat och dryck man gillar, det är för mig både lyxigt och alldeles underbart! Midsommar är min favorithögtid om jag måste välja. Jag önskar att alla runt om i världen någon gång skulle få uppleva en härlig svensk midsommar.

Planera maten

Att planera inför midsommar är A och O. Under åren har jag blivit något av ett proffs på att planera stora midsommarfester. Vi har dessutom alltid firat ute på en ö där det inte finns affär eller liknande att göra inhandlingar utan allting har blivit tvunget att planera och paketera väl. Och det är rätt skönt faktiskt. Att spara handlingslistor och “att göra”-listor från år till år är en jättebra idé. Det tar bort mycket av stressen inför högtiden.

När det kommer till midsommarmat så finns det några saker jag aldrig vill vara utan, sillunchen, den gravade laxen, grillat kött och så jordgubbar med grädde. Dessutom vill jag ha riktig kall och god skumpa eller cava eller prosecco, men det är en annan historia…

Vi har kommit fram till ett bra matschema under midsommar, jag bra för oss som vi firar.

Den största måltiden är lunchen och då dukar vi upp med en massa olika sill, ägg, lax, röror, skaldjur, färskpotatis, sik, köttbullar och annat gott. Det kan variera lite från år till år, speciellt de olika rörorna som kan vara skagenröra, nubbesallad, tonfiskröra och andra varianter.

Den gravade laxen gör jag själv efter min morfars recept, han brukade fiska lax och sen gravade han den tillsammans med min mormor.

Efter den stora sillunchen så brukar man vara mätt väldigt länge, därför är det en bra idé att inte ta lunchen för sent för då blir middagen så himla sen också.
Till middag brukar vi grilla kött och grönsaker och sedan göra en god sallad till och oftast potatisgratäng.

Efterrätten är viktig, jordgubbar i någon form är ett måste. Endera i gräddtårta eller bara som de är med grädde eller annat. En bra idé är att inte göra något som är för komplicerat, det ska gå snabbt och vara gott!

Recept på enkel nubbesallad

200 g matjessill, 8 kokta men kalla färskpotatisar, 4 hårdkokta ägg, en halv rödlök, cirka tio centimeter purjolök, en halv deciliter gräslök, 2 deciliter gräddfil, 4 matskedar majonnäs, 4 matskedar kaviar och vitpeppar.

Skär sillen i mindre bitar, likaså potatisen. Hacka äggen och rödlöken. Efter att ha sköljt purjolöken noga så skär den lövtunt. Blanda allt i skål med gräslöken.

I en annan skål mixar du gräddfil med majonnäs och kaviar. Krydda och sen blandar du ihop allt försiktigt. Serveras gärna med tunt knäckebröd.

Vissa år har vi gjort sillunchen till snapsprovning också. Men finns barn med under firandet så tycker jag personligen att man kan hålla det lite lugnt med just alkoholen.

Publicerat iMat