Hoppa till innehåll

Lyxigaste maträtterna från skogen

Våra skogar fylls av mycket gott och lyxigt att servera som tillbehör och ingredienser. Harsyran blir till en smaksättare i sallader, kött och fisk. Maskrosen, ett hatat ogräs, kan du använda till mycket. Godast är dock de små bladen i en sallad, eller gör du ett gott och vitaminrikt te. Nässlorna är fulla av multivitaminer och mineralpreparat och blir till en smakrik soppa eller pesto. Även här är de små späda bladen bäst. Ett alternativ till vitlöken är löktrav, som utgör en god smaksättning till smöret. Med sin milda vitlöksmak blir den också ett tillbehör i salladen. Den vackra gräslöksblomman har smaken av söt lök. Dekorera och smaksätt gratängen, potatissalladen eller grönsalladen.

Kirskål är ett avskytt svårutrotat ogräs som i butik nu kostar 600 kronor kilot. Det är en mycket användbar och lyxig ingrediens. Bröd, soppa, pesto eller vad sägs om en krondillsinkokt pilgrimsmussla där kirskålen skapar en lyxig kräm. Vår kära rödklöver. Vem har inte som barn gått och tuggat på dessa söta små blommor. Lägg dem på salladen och du har en vacker dekoration som du dessutom kan äta. Sist men inte minst har du skogens guld, kantarellerna. De står vackra och lyser upp i blandskogen. De skapar en symfoni av smaker i såser och soppor.

Skogens efterrätter och proteiner

Skogen är inte bara full av goda, vackra och lyxiga maträtter. Vi har våra blåbär, hallon, lingon, tranbär och hjortron. De blir vackra, smakrika kreationer till både sylt, bakelser, saft och massor av underbara smaksensationer. Dekorera en pannacotta med blåbär och hallon. En pinocchiotårta får sin dekoration med alla olika bär, eller en enkel rulltårta med bären som innehåll och du förvandlar bitar med lite vispad grädde på, till en vacker bakelse.

Skogens efterrätter och proteiner
Skogens efterrätter och proteiner

Skogens skafferi är fantastisk. Du kan hitta allt som behövs för att skapa en lyxig middagsbjudning till släkt och vänner, även en vardagsmiddag blir till lyxen du så väl kan behöva. Vi får inte glömma proteinet. Där har vi rådjuren, vildsvinen och älgen bland många andra. De ger oss rådjurssadeln, vildsvins- och älgsteken, rökta köttet till kallskurna middagen och mycket annat gott. Till detta skapar du ett gott tillbehör med alla skatterna du hittat i ditt skogsskafferi.

Duka upp skogens meny

Vad sägs om att duka upp en förrätt som består av nässelsoppa med kantareller. Följs av huvudrätten som består av rådjurssadel med en smakrik och vacker sallad med ingredienser av löktrav, som ger en lätt smak av vitlök, gräslöksblomman för den söta löksmaken, maskrosblad, harsyra med dekoration av rödklöver. Baka ett bröd med kirskålen. Här har du din huvudrätt med goda smaker från naturen, dessutom en billig lyx rätt. Därefter serverar du en efterrätt med söta och lyxiga bär med smaklökar som dansar i munnen.

Du har inte bara använt våra skogars naturliga skafferi med alla oändliga möjligheter, utan också fått en hälsosam promenad i din jakt på dessa gourméer. En jakt i naturen efter alla dessa skatter som förvandlats till en lyxig bjudning, ger både vitaminer, proteiner, motion och sätter igång din kreativitet. Visst låter det både roligare, lyxigare och billigare än att gå till butiken. Ut i vår skog och fynda nu!

Publicerat iMat