Hoppa till innehåll

Lax – en svensk delikatess

Det är få saker för mig som är så svenskt som lax i alla dess former. När jag rest runt i världen så tittar de oftast konstigt på mig när jag säger att jag äter rå lax. Eller, ja den kanske inte är rå men gravad eller rökt eller som sushi.

En riktigt vällagad sushi med lax av fin kvalité är så fantastiskt så jag kan inte beskriva det, ljummet och mjukt, klibbigt ris toppat med en tunn, mjäll skiva lax…så gott!

Nu är ju sushi inte typiskt svenskt dock, men det kommer mer och mer och snart kanske det blir som tacos för svenskarna, en ny husmanskost.

Gravad lax

Gravad lax är så svenskt så det kan bli. Ett exempel på det är lustigt nog att Ikea´s restauranger serverar denna rätt.

Jag föredrar min gravade lax på endera en bit Gene tunnbröd eller en skiva mörkt bröd av typen kavring. Det är så enkelt att göra det lite lyxigt med snittar en fredagkväll. Gör rundlar av kavring och gör någon typ av laxröra eller bara smör, lax och gravlaxsås. Kanske även ett litet grönt ärtskott som utsmyckning. Servera det till en iskall prosecco och lyckan är gjord, i alla fall för mig.

Istället för att köpa de inplastade och icke färska laxförpackningarna i affären så kan man enkelt göra egen gravad lax bara man planerar lite.

Steg ett är att köpa färsk lax av bra kvalité. Det finns garanterat en fiskhandlare eller liknande i din närhet. Många stormarknader har också färsk lax i sin delikatess-disk.

I vissa fall har de redan benat ur laxen eller så kan de göra det åt dig, men det är ändå en bra idé att ha en tång hemma för att kunna dra ur de ben som eventuellt finns kvar. Laxen bör vara hel benfri när du gravar den.

Tänk på att…

Det är svårt att få gravningen bra om laxen är för liten tycker jag, och ska du ändå grava så gör en ordentlig laddning! Satsa på en laxsida som är minst 1-1,5 kilo.

Själva kryddningen är ruskigt enkel. Blanda en deciliter salt med en deciliter socker tillsammans med två matskedar pepparkorn (blanda vit och svart och stöt dem grovt).

Gnid in denna blandning på köttsidan och strö över en knippa grovt hackad dill. Lägg sedan laxen i en plastpåse och placera påsen (med köttet ner) i en form i kylskåpet.

Låt den vila i kylskåpet i minst tre dygn. När du sedan ska skära upp den i tunna skivor så är det bra att först skrapa bort överflödig dill och kryddblandningen.

Om man vet att man inte kommer att äta upp hela laxen så kan man frysa in skivor som blir över. Jag brukar alltid frysa in i flera olika påsar med 5-6 skivor i varje.

Skivad lax håller sig kanske en 4-5 dagar i kylen.

Jag äter det mest till bröd men funkar jättebra med potatis och sås. Gravlaxsås är alltid gott men till potatis och gravlax så är det gott att göra en kall sås på creme fraiche, en söt senap samt salt och peppar.

Publicerat iMat