Hoppa till innehåll

Känna igen ätbara och giftiga svampar

Känna igen ätbara och giftiga svampar
Känna igen ätbara och giftiga svampar

Det kan kännas som ett slöseri att gå förbi den där svampen på skogspromenaden men inte våga plocka den men faktum är att de allra flesta av oss inte riktigt vet vad man kan plocka. Det kan vara dumt att chansa då man faktiskt kan bli riktigt sjuk av fel svamp och det är mycket lätt att plocka fel svamp. Och ibland kan inte ens en någon med mångårig erfarenhet veta med säkerhet om svampen är ätlig eller inte.

Att vara ute i skogen för att leta och plocka svamp är både hälsosamt och nyttigt. Det är också ett roligt intresse att lära sig om svampar och hela familjen kan vara med. Många av svamparna växer nära oss och man kan ibland hitta fantastisk matsvamp alldeles runt husknuten. Det är också en hobby som är lätt att dela med andra även om man kanske inte vill dela med sig av sitt favoritställe till allt för många andra människor.

Säkra svampar

Det finns relativt många säkra svampar i Sverige. Kantarellen är såklart en av våra allra populäraste svampar och på höstkanten kan man se människor smyga omkring vid sina hemliga kantarellställen. Har man väl hittat ett säkert ställe så brukar man vakta det så fort man sett första tecknet på att den börjar växa. Det är en enkel svamp att plocka då den i princip aldrig blir larvangripen och faktiskt inte kan förväxlas med någon annan svamp förutom den falska kantarellen som är oätlig men inte giftig.  Man känner igen kantarellen på att den är helt gul, har grenade åsar och skarp smak med fruktig doft. Kantarellen hittar du i löv och i barrskogen.

Säkra svampar
Säkra svampar

Karljohansvamp är många svampälskares favorit. Karljohansvampen är en sopp svamp som känns igen genom dess ljus till mörkbruna färg. Är vädret fuktigt så blir svampen klibbig. Foten är oftast knubbig och svampköttet är svagt brunviolett under hatthuden. Karljohanssvampen hittar du i också i barr och i lövskogen. Den bleka taggsvampen är ett annat relativt säkert kort. Det smakar utmärkt och är också den sällan larvangripen. Det känns enklast igen genom att hattens undersida har små sköra vitaktiga taggar som lätt trillar sönder. Svampen har en relativt skarp smak och foten vit.

Skivlingar

Skivlingarna är luriga svampar med tanke på att man här hittar både fantastiskt goda matsvampar men också några av de allra giftigaste. Kännetecknet på skivlingar är precis som det låter, skivor under hatten. Att plocka skivlingar brukar inte vara rekommenderat om man inte kan sina svampar. Det är lätt att missta de ätliga med de oätliga och har man otur kan man komma hem med en riktigt giftig svamp istället.

De dödligt giftiga innefattar lömsk flugsvamp, vit flugsvamp, gifthätting och toppig giftspindling. Många andra giftsvampar kan ge oss otrevliga besvär men är inte dödliga såsom dessa ovan nämnda. Till skivlingarna hör också några av våra vanligaste matsvampar till såsom champinjon.

Publicerat iMat