Hoppa till innehåll

Julens högtid

Julen är speciell, jag kommer inte från en väldigt kristen familj men julen har vi alltid firat stort. Hela släkten tillsammans. Det är mycket därför jag älskar julen, familj och släkt träffas, alla barn och allihopa, lite kaos men mycket kärlek.

Traditioner hör ihop med julen för mig, det behöver inte vara gamla traditioner utan bara helt enkelt något man gör varje år och som man kan föra vidare till sina barn.

För mig så handlar det mycket om att förbereda julen tillsammans med barnen. Hela december är ju som en enda uppladdning inför den stora finalen som är julhelgen.

Jag och mina syskon brukar dela upp vilka saker vi ska göra till julbordet och sedan har vi en whats app-grupp där vi postar och uppdaterar eftersom vad vi gör. Det blir många ååhh och mmmm när man postar hemlagat godis eller hemrullade köttbullar. Sen blir det väldigt lätt att ha koll och bolla idéer om man använder whats app-chatten så.

Egen receptbok

Jag har sedan många år tillbaka börjat skriva ner mina favoritrecept och jag har även försökt hitta gamla familjerecept. Att skriva in och klistra in såväl bilder som annat i den fina anteckningsbok jag köpt känns så speciellt.

I min receptbok finns inte bara jul-recept utan jag har delat in den i olika kapitel där julen har ett eget kapitel.

Att få ställa fram mormors lax eller morfars sik på julbordet känns extra speciellt. All den tid man lagt ner på att göra allt från början är verkligen värt det. Om man börjar med julförberedelserna i tid så behöver det inte bli stressigt alls.

Maten fördelat under dagen

I vår familj så har vi hittat en slags variant över hur vi fördelar maten över dagen. Men alla gör förstås som det passa dem.

Till lunch äter vi dopp-i-gryta med Gene tunnbröd, skinka och hemmagjord söt-senap. Det kan hända att något annat slinker ned också men oftast så brukar det här räcka för sedan äter vi julmiddagen rätt tidigt och då är det stor buffé. Allt som vi då har förberett under några veckors tid dukas upp. En massa olika sillar där några är hemmagjorda smaksättningar och andra färdigköpta. Gravad och rökt lax med gravlaxsås. Hemlagad pastej med rödbetssallad, sillsallad, skagenröra, potatis, ägghalvor med någon fyllning, julskinka, olika typer av bröd där den hemabakta limpan är viktigast, tjälknöl, revbenspjäll i små bitar, små köttbullar kryddade med ansjovis, kalvsylta och olika typer av salami är några av de saker vi bara måste ha på julbordet.

Julgodis och glögg

Eftersom våra julaftnar brukar bli väldigt sena och roliga med en massa spel och annat roligt så brukar vi behöva nåt gott på sena kvällen. Då äter vi hemlagad Janssons Frestelse samt ost och kex och en massa olika frukter och nötter.

Och just till Kalle på tv brukar vi dricka glögg, äta pepparkakor och hemlagat godis. Vi gör alltid två olika glögg, en för barnen och de som kör eller inte vill ha alkohol och så en som är lite högre i procenten. Hackad mandel och russin är ett måste till!

Publicerat iMat