Hoppa till innehåll

Giftiga svampar

Att vara ute i naturen och plocka svamp som man sedan går hem och steker i lite smör och avnjuter på en macka det är något många gör. Men har alla koll på vilka svampar man kan äta och inte?

Giftiga svampar

Dessa är giftiga

Dessa fem svampar är giftiga och du hittar dessa i våra svenska skogar, lömsk flugsvamp är giftig och den kan oftast blandas ihop med en annan svamp, grönkremlan som faktiskt inte är giftig. Detta är ganska synd att vissa inte har kunskap om detta, den lömska flugsvampen är farlig för din lever det finns inget botemedel mot denna giftiga svamp och det räcker med endast 30g så kan den döda en fullvuxen man.

Dessa är giftiga

Får du i dig vit flugsvamp så märks det först inte cirka 8-10 timmar att du är förgiftat och på den stunden så har giftet redan tagit sig till lever och njurar. Skulle du få i dig denna svamp så finns det chans för att du överlever och blir återställd, det du kommer få göra är en tarmsköljning och eventuellt få aktivt kol. I vissa fall kan en levertransplantation bli aktuellt om skadan av svampen är så pass allvarlig.Gifthätting är också en giftig svamp, den innehåller samma giftiga ämne som de två tidigare nämnda svamparna men i en mindre mängd, men ändå är den jätte farlig också. Denna svamp växer i stora delar av Sverige, eller näst intill överallt där det finns murken barr och lövved, ibland även bland gammal träflis som ligger. Toppig giftspindling denna svamp innehåller ett gift som heter orellanin som ger sig på njurarna med en väldig fart. Har du fått i dig denna svamp så brukar symptomen ofta vara att du kissar mindre, denna svamp brukar blandas ihop med trattkantarell och man får varje år in många anmälningar om eventuell svampförgiftning. Detta gift tros de kan bota eller minska på cancerceller hos en cancerpatient, men om man behandlas med giftet så kommer man istället få gå på dialys istället antingen hela livet eller fram till en eventuell transplantation sker. Det är cirka 1000 personer varje år som drabbats av cancer och oftast har man ingen symptom och risken är då redan att cancern spridit sig till andra organ så denna metod med giftet från svampen är då inte aktuellt. Stenmurklan ser ut som en hjärna fast mörkare, den är oftast väldigt stor till växten och har en smutsvit rot som också ibland kan se lite lila/violett ut. Att förtära denna rå är jätte giftig, det sägs att om man förväller den i vatten så kan man minska giftet med 6-15 procent. Livsmedelverket i Finland menar på att förväller man svampen på rätt sätt så kan man minska giftet med upp till 99,5 procent. Men förhoppningsvis så är det ingen som testar detta.
Om man nu mot all förmodan skulle få i sig denna svamp så är det vanligaste tecknet på huvudvärk, trötthet, blodig avföring, kräkningar, yrsel, magvärk. Detta kan märkas efter 5- 12 timmar och ibland kan giftet påvisas på det neurologiska och detta kan leda till döden genom andningssvårigheter.Publicerat iMat