Hoppa till innehåll

Fina Svamprecept

Svampar är inte bara en ovärderlig del av näringskedjan, vissa av dem kan också vara delikata godsaker om de tillagas på rätt sätt. Enligt Svampkonsulenternas Riksförbund finns det ungefär 100 matsvampar i Sverige idag.

Fina Svamprecept

Dessa svampar delas ofta in i kategorierna kryddsvampar och blandsvampar. Kryddsvamparna smakar mycket medan blandsvamparna har en mildare smak. Det är dock viktigt att vara försiktig när man själv plockar svamp. Även giftiga svampar kan smaka gott, och man bör därför bara använda svamp som man känner till väl.

Tillagning

Innan svampar tillagas bör de rensas och ibland skäras upp i mindre bitar. De bör sedan tillagas tillsammans med exempelvis smör eller olja eftersom deras smakämnen är fettlösliga. Eftersom svamp inte är helt lätt för kroppen att smälta måste den värmebehandlas i 15-20 minuter innan den äts. Detta gäller både om du steker svampen som den är och om den är del av till exempel en sås. Tillagningstiden varierar dock beroende på vilken art du använder, och vissa svampar kan ha en betydligt längre tillagningstid. Svamp kan stekas, stuvas, paneras, friteras eller marineras.

Asiatiska Rätter Med Shiitake

Shiitake är en god och smakrik svampart som används mycket i det japanska köket. Den är dessutom bra för hälsan och har antiinflammatoriska egenskaper. Shiitake är exempelvis gott att inkludera i den traditionella japanska maträtten “okonomiyaki.” Detta är en slags kålpannkaka som är relativt enkel att tillaga. För att tillaga okonomiyaki vispar du ihop 5 ägg, 2 dl vetemjöl, 2 dl vatten och lite salt. Du steker sedan 150 g shiitake i en panna med olja. Därefter vänder du ner 125 g salladslök och 160 g bukettblomkål i stekpannan. Äggsmeten hälls ovanpå och steks på båda sidor i cirka 5-6 minuter var på medelstark värme. Okonomiyaki serveras ofta med en asiatisk sås (en blandning av HP-sås, ketchup och japansk soja) och majonnäs. Shiitake är även gott till asiatiska nudelrätter. Tillsammans med purjolök, morötter och pak choi kan det kokas i en grönsaksbuljong förberedd med citrongräs, soja, sesamolja och chili. Detta kan sedan hällas över glasnudlar och ätas som en ramen-liknande rätt.

Portabello

Portabellosvampen påminner lite om en champinjon i smaken och passar mycket bra att använda i många maträtter. En av de godaste vegetariska typerna av hamburgare är just portabelloburgaren. När du lagar en portabelloburgare är det viktigt att du först tar bort den svarta skivorna under svampens hatt. Du kan sedan placera den på lite hushållspapper mellan två tallrikar och sätta i den i mikrovågsugnen i 4 minuter. Detta är för att få bort det mesta av vätskan i svampen. Efter det doppar du svampen (tillsammans med en bit mozzarella om du vill) i ägg och panko för att panera. Därefter steks svampen på båda sidor och läggs mellan i ett hamburgerbröd. Garnera med dina favoritgrönsaker.

Avslutning

Andra svampar som ofta används i matlagning är exempelvis champinjon, kantarell och ostronskivling. Det finns många sätt att äta svamp och även många fördelar med det. Förutom den goda smaken så är svamp fiberrikt, proteinrikt och vitaminrikt. Så börja laga mat med svamp för många delikata och nyttiga matupplevelser.

Avslutning
Publicerat iMat