Hoppa till innehåll

Fascinerande påsken

Jag har alltid avgudat solen, att känna de första solstrålarna på våren nå min hud har varit en glädje som jag inte ens kan beskriva. Så har det varit ända sen jag var väldigt ung. Solens värme och takdropp är något jag förknippar med påsken. Men även möjligheten att under många lediga dagar få träffa släkten och äta god mat.

När det gäller påskmat så är den ju i mångt och mycket väldigt lik midsommar- eller julmaten. Därför brukar vi alltid försöka få påskmaten lite mer påskig liksom. Lite gulare och lite annorlunda än de andra högtiderna.

Traditioner

Det är mysigt och tryggt att ha traditioner, jag älskade traditioner när jag var lite (gör fortfarande) och vill så gärna föra över den glädjen till mina barn. Kanske till och med skapa nya traditioner.

Jag kommer ihåg när mina kusiner och jag klädde oss i huckle och sminkades med svarta fräknar och röda kinder. Utrustade med kvast och kaffepanna så gick vi sedan och knackade på hos alla grannar som gladeligen fyllde vår kaffepanna med godis och annat gott. Idag har vi kommit bort lite från det. Det är gulligt men jag gillar inte tanken på att skicka ut barnen för att “tigga”. Men andra traditioner som att måla ägg, de tänker jag alltid behålla. Så oskyldigt, så enkelt och så roligt. Alla kan vara med.

Ägg och fisk

När det kommer till maten på påskbordet så har vi fokus på ägg och fisk. Det finns så oerhört många spännande och smaskiga äggrecept och att servera det till påsken är perfekt!

Bara en sån sak att duka upp med gult tema, och kanske ta ut svängarna lite extra gällande utsmyckning, är så himla roligt!

Förutom de traditionella sillarna och den gravade och rökta laxen så brukar vi även servera inkokt lax vid påsk. Det är inte så ofta vi äter det men just under påsken så finns det alltid på bordet.

Detsamma gäller en räk- och äggtårta som blivit ett stående inslag. Den är så himla god och det gör inget om den står en dag eller två. Perfekt för nattvickning med iskall öl.

En annan rätt vi har som är unik för just påskhögtiden är lamm. Det kan vara olika typer av lamm, allt från lammbog till stek till gryta. Vi provat ofta nya recept även om stek är det mest populära.

Sötsaker

När det kommer till efterrätt så brukar vi göra på lite olika sätt. Oftast har vi en liten minibuffé av olika hemmagjorda sötsaker, godisar och så en påsktårta. Den enda regeln kring tårtan är att den ska ha påsktema, endera vara gul eller utsmyckad på ett sätt som gör den påskig.

Vi brukar ofta göra egna marsipanfigurer till denna efterrättsbuffé. Påskharar, ägg och korgar brukar vara populärt.

När vi ändå är inne på godis så har vi nyss börjat med påskäggsjakt för barnen. De får en karta över vår lilla skog utanför och sen får de leta upp äggen tillsammans.

PS Jag är glad att jag inte bor i Colombia för deras påskmat kan bestå av leguansoppa, sköldpaddsägg-soppa, gryta gjord på alligator eller friterat vattensvin.

Publicerat iMat