Hoppa till innehåll

En citrusresa

Jag har alltid gillat att göra det oväntade som ingen annan gör, typ. Åka till Mongoliet på långritt, ta tåget från Sverige till Kina, arbeta som volontär för flodhästar och mycket annat. Eftersom många av de saker jag gör endera kostar pengar eller är obetalt så får jag alltid jobba ihop en massa pengar innan.

USA-äventyr

Senaste påhittet var att åka till en citrusfrukt-plantage i USA och jobba under några månader. Det skulle inte ge så väldigt mycket pengar men det skulle helt klart fylla kassan. Dessutom såg jag det som ett brejk från livet där jag bara fokuserade på här och nu och att lära om det jag gjorde. En bonus var att jag inte skulle göra av med några pengar alls eftersom citrusfarmen låg långt ute på landsbygden, utan någon kollektivtrafik. Det blev lite som att åka på ett retreat av något slag. Jag fick mycket tid över till att bara vara liksom. Och jag tog tillfället i akt att lära mig allt om citrusfrukter, jag tänkte att man aldrig vet när i framtiden en sådan kunskap kan vara värdefull.

Efter att ha jobbat mina månader så är planen att åka runt i USA och upptäcka en massa saker. Eftersom det var min första gång där så hade jag väldigt mycket på min “att-se”-lista. Grand Canyon, Las Vegas, Vita huset, Miami beach och så många andra saker. Mina förväntningar var stora och under tiden att jag jobbade på citrusodlingen så passade jag på att försöka få så mycket info som möjligt från alla jag träffade. Jag hoppades få några tips på platser och upplevelser jag annars inte skulle hitta.

Angående citrusfrukterna då

Till skillnad från vissa andra frukter fortsätter inte citrusfrukter att mogna eller bli sötare efter att du har skördat dem från trädet. Så det är bäst att lämna frukten på trädet tills den är helt mogen. Även om specifika mognads egenskaper skiljer sig mycket beroende på den specifika typen av citrus som du odlar, kan du fortfarande bestämma om citrusfrukten är mogen och redo att plockas.

Varje typ av citrus mognar vid olika tillfällen på året, och specifika hybrider eller versioner av en specifik citrus har också ibland olika skördetider. Ta apelsiner som växer i USDA-zoner 8 till 10, som ett exempel. Valencia apelsiner börjar mogna på sommaren, medan navel-apelsiner vanligtvis mognar på vintern. Att känna till ungefärlig säsong kan hjälpa dig att uppskatta när du börjar göra andra mognadstest.

Smaktestet är det bästa sättet att veta om citronträdets frukter är mogna och redo för plockning. Skörda två frukter från ditt citrusträd från olika delar av trädet och skär dem öppna med en kniv för att prova frukten. Om frukten du plockade smakar som den ska för sorten, är det säkert att anta att all frukt på trädet är mogen och redo för skörd. Om citrusfrukterna du plockade inte smakar rätt för den sort du odlar, vänta sju dagar och upprepa sedan smakprovet.

Grönt betyder omogen

Alla citrusfrukter är gröna när de är omogna, men börjar få en gul eller orange färg när de mognar och blir mogna. Att titta på denna färgförändring hjälper till att signalera när du kan göra mognadstest. Tänk på att vissa citrussorter och hybrider aldrig får en helt orange eller gul nyans när de är mogna. Till exempel blir Valencia apelsiner gulgröna när de är mogna. Däremot blir citroner som växer i USDA-zoner 8 till 10, helt gula när de är redo att skörda.

När en citrusfrukt är mogen och redo att skörda, bör den komma bort från trädet med liten motståndskraft genom att dra. Om frukten motstår och du känner att du kämpar för att plocka ur frukten från dess gren, är fruktan troligen inte full mogen och du bör vänta en vecka innan du försöker igen. För att plocka frukten, greppa frukten i handflatan och vrid den samtidigt som du drar frukten bort från trädet.

Förutom jobbet

Under min tid på citrusodlingen så var det inte ofta jag hade wifi-uppkoppling men när det väl hände så fanns det några saker jag gjorde. Först och främst kollade jag snabbt in mina sociala medier och uppdaterade med bilder. Därefter kollade jag mejlen innan jag spelade. Spela gjorde jag när alla måsten var gjorda och då blev det mest på JigsawPlanet och PokerStarsCasino. Man skulle kunna säga att jag som varit i princip beroende av internet fick en helt annan uppfattning när jag märkte att det faktiskt fungerar att inte hänga online hela dagarna.

Jag funderade mycket om jag när jag kom hem skulle kunna återgå till att enbart använda internet till riktigt nödvändiga saker, men då kom frågan vad “riktigt nödvändiga” betyder. Men eftersom jag hade några månader kvar innan det skulle bli aktuellt så tänkte jag att innan dess har jag nog klurat ut det. Jag skulle verkligen råda alla att våga göra mer tokiga saker i sitt liv, oväntade saker. Det har i alla fall berikat mitt liv.

Publicerat iMat