Hoppa till innehåll

Delikatessen surströmming

Om inte surströmming är det svenskaste av svensk mat så vet jag inte vad som kan vara det. Och personligen så är jag helt galen i surströmming!

Jag kom ihåg första gången jag smakade, det var hos vår granne och det var den snygga grannpojken som fick mig att prova. Han hade ätit surströmming i många år men jag hade aldrig vågat prova.

Jag trodde att det skulle smaka som det luktar men ack så fel jag hade. Idag kan jag säga att jag älskar doften av surströmming eftersom jag nu vet vilken delikatess det är.

Även om surströmmingspremiären sedan några år är borta och man kan köpa och förtära den närhelst under året så är det ändå något speciellt med en surströmmingsskiva i mitten av augusti. Det hör liksom till.

Hur man njuter den bäst

Innan jag berättar den korta versionen om hur denna delikatess uppkom så ska jag berätta hur jag helst äter den.

Om man väljer färdigrensad strömming eller inte är en smaksak, men om man gillar rommen så ska man definitivt inte välja färdigrensad. Om vi är många som äter så brukar vi ofta blanda så det finns burkar av båda. De stora romstinna fiskarna är mina favoriter, samtidigt som det kan vara skönt med färdigrensade eftersom det går går fortare att få till sin surströmmingsklämma, eller lur som en del kallar det.

När jag ska äta surströmming så är jag oftast så sugen att jag inte kan hålla mig, jag måste få maten fort, fort.

Därför skalar jag alltid färskpotatisen innan jag kokar den och när jag kokar så lägger jag upp smör i en skål (eftersom den tar åt sig lukt så ställer jag inte fram smörpaketet), hackar tomat i små bitar, hackar gul eller röd lök i små bitar och häller upp gräddfil i en skål.

Min favorit är att äta det med tunnbröd, helst hårt men även mjukt tunnbröd kan vara gott. Det första jag gör är att rensa ett gäng strömmingar. Jag smörar en brödskiva, ibland tar jag några skivor stark ost men om inte så skivar jag potatis i tunna skivor och lägger på mackan. Därefter lägger jag dit surströmmingen och sedan lök och tomat och sist ringar jag gräddfil över. Bäst att dricka till är…mjölk!

Historia

En av de stora förespråkarna av surströmming är Ruben Madsen på Ulvön utanför Örnsköldsvik. På Ulvön, kallat världens surströmmingscentrum, har man tillverkat surströmming i århundraden.

Ruben Madsen har sagt att man blir vacker av att äta surströmming tack vare de aminosyror som konserverar fisken och har en hälsosam effekt.

Att syra mat är en av de äldsta metoderna tillsammans med rökning och torkning. Man fiskar strömmingarna på våren när de är lekmogna. De placeras sedan i en tunna utan lock i saltmättat vatten. Efter ett antal dagar byter man saltlaken mot en med lite lägre salthalt och då täcks tunnorna med lock och placeras ute i solen för att starta en jäsningsprocess. Efter 8 veckor i en temperatur kring 15-18 grader så är de redo att läggas in i plåtburk.

Publicerat iMat