Hoppa till innehåll

Att ta reda på din svamp

Kantarelltoast med egenhändigt plockad svamp. Trattkantarellsås med en saftig kyckligfilé. Pasta med vitlök, spenat och karljohansvamp.

Alla dessa rätter är så otroligt goda, och godast förstås när man plockat svampen själv.

Eftersom det är viktigt att lära sig rätt om svamp när man ska plocka så ska jag inte gå in på den biten utan istället hur man tar reda på svampen efter plockning. Fokus ligger på kantareller här eftersom det är vad jag kan bäst.

Förvälla

Om man har tänkt att frysa in den svamp man har plockat (jag brukar alltid dela upp så jag torkar en del och fryser en del av svampskörden) så måste man förvälla den först, annars förstörs svampen under frysningen.

Det första man gör oavsett vad man ska göra med svampen är att rensa den genom att noggrant borsta bort allt skräp och eventuella jordrester som kan finnas bakterier i. Man måste även skära bort om det finns dåliga partier av svampen, görs lämpligast med en svampkniv eller mindre, vass kniv. SKär även av hatten från foten och kolla så det inte finns en skräp där under.

Om svampen är väldigt grusig och du inte får bort det med borsten så måste du skölja, men gör det inte i onödan eftersom svampen tappar lite i smak när man sköljer.

När allt detta förarbete är gjort så skär man upp svamparna i små delar och lägger dem direkt i en stekpanna.

Långsamt låter man den hetta upp och tillsätter under tiden cirka en halv tesked salt per liter svamp du förväller. Skulle det vara så att svampen är väldigt torr och inte vätskar något så kan man tillsätta lite vatten men oftast räcker det med svampens egna vätska. Det blir mest smak med den också.

Låt koka försiktigt ungefär 10-20 minuter under lock så att mycket av vätskan får koka in i svampen igen, men det är bra om det finns lite vätska kvar som man kan frysa in den med, då blir det som smaksättning sedan när man ska tillreda svampen.

När det är klart så låter du svampen bli kall innan du portionerar ut det i fryspåsar som du sedan försluter väl. Det behövs inte så väldigt mycket i varje påse. Ska du nån gång tillaga mycket svamp kan du ju istället ta flera påsar men till en vanlig sås behövs inte så mycket.

Fryser man in med lite av svamp-spadet som blev under kokningen så kommer svampen även att hålla längre i frysen, två år är inga problem alls.

Några kantarelltips

Kantareller håller sig fint i flera dagar efter att du har plockat dem så länge du förvarar dem svalt och luftigt, en plastpåse är alltså ingen bra idé. Luftig svampkorg är bra!

Vill varna för det som kallas falsk kantarell, det är en svamp med liknande utseende som kantarell men den är mer orange-röd och har en stor kontrast i färg mellan översida och undersida av hatten. Om man vet hur kantarell luktar så kan man lukta också för den falska luktar inte kantarell.

Publicerat iMat