Hoppa till innehåll

Att hitta svamp som nybörjare

Jag är en nybörjare när det gäller att plocka svamp, men en mästare när det kommer till att tillaga den.

Men jag tänkte i alla fall att jag kunde komma med några nybörjartips, man kan se det som enkla regler kring svampplockning.

Den första regeln man bör ha är att enbart plocka svamp man är helt säker på. Plocka bara en svamp åt gången så att det inte slinker ner någon giftsvamp bland de matsvampar du plockar.

Man brukar säga att riktmärket när man börjar se svampar i skogen är två veckor efter ett rejält regn.

När det kommer till bästa vädret för svampplockning så är det mulet väder men inte regn. Regnar det så försämras kvalitén på svampen och de klibbar ihop i korgen. Är det istället för soligt så kan svampen vara svårare att upptäcka.

Många matsvampar lever i symbios med träd, eller i vissa fall andra växter. Hittar du ett väldigt gammalt träd så är det en stor chans att det växer matsvampar i närheten.

Det finns oftast lokala svampföreningar som anordnar utflykter för att lära sig att plocka svamp.

Torka svamp

När man väl kommer hem med sin överfulla korg med svamp så är det dags att ta hand om den. En sak man kan ha i åtanke är att när man torkar svamp så krymper den väldigt mycket.

Dela svampen i mindre bitar så att alla är ungefär samma storlek så att bitarna får samma torktid.

Sedan kan man välja olika metoder, det gamla sättet var att breda ut dem på brickor täckta med tidningspapper, då måste man se till att sprida svampen väl. När svampen torkat bör man gå igenom den och kolla så ingen är möglig.

Annars är det bättre att göra i ugn, torkskåp eller svamptork. Det finns ugnar med torkningsfunktion men om man inte har det så gör man det i vanlig ugn i 40-50 graders värme. Det är viktigt att man då inte har luckan helt stängd utan fukten måste få komma ut, därför kan man hänga en handduk på luckan så att den hålls öppen en aning.

Jag brukar sedan föredra att köpa flera mindre glasburkar för att förvara svampen. Jag sätter på etikett med datum och år och ser till att de är helt lufttäta och att de sedan förvaras mörkt.

Det blir enklare om man vill ge bort en burk, bara att plocka fram och knyta ett vackert band runt.

Dags att äta

När det sedan blir dags att tillaga svampen så finns det en massa saker man kan göra. Torkad svamp kan även mixas eller smulas och använda som smaksättning istället för buljongtärning.

Ska man använda den på annat sätt i maträtter så bör man blötlägga den i 20-30 minuter och sedan hälla bort vattnet. Ibland brukar jag sila vattnet så det blir fritt från allt eventuellt kvarvarande skräp och sedan använda lite av det till smaksättningen.

Svampen kan efter torkning förvaras i flera år om glasburkarna är helt täta.

Publicerat iMat