Hoppa till innehåll

Äpplen att odla i Sverige

Även om det finns runt 7 500 äppelsorter registrerade i världen så är det bara en liten del vi kan odla här i Sverige. Det skiljer sig även en del mellan norr och söder. Vill man skaffa äppelträd till sin trädgård får man givetvis god hjälp på handelsträdgården men det kan ändå vara bra med några tips.

Äpplen att odla i Sverige

Sävstaholm

Äpplet Sävstaholm räknas som en gammal goding. Den har funnits sedan 1859 tror man. Äppelträdet fridlystes redan 1921 och finns än idag. Färgen är gulvit eller i vissa fall väldigt ljust grönt, det kan även finnas strimmor av rött. Skalet är av glänsande karaktär, äpplet mognar runt slutet av augusti och håller sig i några veckor i södra delen av landet jämfört med upp till några månader i de kallare zonerna i norr.

Mantet

Äpplet har ett ursprung från Ryssland men kom till Sverige via Kanada på 1960-talet. Det räknas till ett medelstort upp emot stort äpple. Frukten har en gul färg med strimmor av rött.  Mantet mognar runt mitten av augusti och man kan förvara dem mellan en till två veckor. Det kan odlas nästan vart som helst i Sverige.

Rödluvan

Det finns äpplen som trivs bra i kallare klimat och därför passar bra att odlas längre norrut i landet, Rödluvan är en sån sort. Den utsågs även till Jämtlands landskapsäpple år 2005.  Det har en relativt kort hållbarhet och mognar sent, mellan september och oktober. Frukten är röd och söt i smaken och och av medelstorlek.

Silva

Äppelsorten blir medelstort eller större och färgen är gulgrön med ljusare punkter. Silva kommer ursprungligen från Norrbotten och mognar på hösten med frukt under några veckor. Det kan odlas i hela landet.

Transparente blanche

Äpplet Transparente blanche är Sveriges mest populära äppelsort. Det kallas ofta för sommaräpple och är populärt för hemmaodling. Det mognar från mitten av augusti och kan odlas nästan var som helst i landet.

Aroma

Sorten är en korsning mellan tre äpplen och odlades första gången 1947. Det är känt för sin starka, goda smak. Aroma har en gröngul färg med röda strimmor. Äpplet mognar i slutet av september ända till december men kan bara odlas upp till Sundsvallstrakten.

Kuriosa

Äpplen tillhör precis som päron rosfamiljen. Vill man prova alla äppelsorter i världen så skulle det ta 20 år om du åt ett om dagen. Äpplen består till en fjärdedel av luft, det är därför de flyter om du kastar dem i vattnet. Har du ett gammalt äppelträd i trädgården? Det kan mycket väl vara upp emot 100 år gammalt och fortfarande ge frukt. Om man planterar ett nytt träd så tar det någonstans kring fyra-fem år innan det börjar ge frukt. Äpplen är nyttiga, dessutom innehåller de enbart mellan 60-80 kalorier.I snitt äter svensken runt 65 äpplen per år, en bit kvar till doktorns råd om ett per dag med andra ord. Man tror att äppelträdens ursprung är från Kina. Det finns ett namn för de som har äppel-fobi, malusdomesticafobi kallas det.

Kuriosa
Publicerat iMat